Αρχική

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος».

Σε όσους ασχολούνται για πολλά χρόνια με το αντικείμενο της Ελληνικής Παράδοσης, η έκφραση «διαρκής αναζήτηση και ανησυχία» δεν είναι καθόλου άγνωστη. Ο πλούτος της παράδοσης μας είναι αστείρευτος.

 Νιώθουμε την ανάγκη να διεισδύσουμε όλο και πιο βαθιά μέσα της, να την εξερευνήσουμε, να την ανακαλύψουμε. Και όσο την ανακαλύπτουμε, τόσο μας μαγεύει. Και όσο μας μαγεύει, τόσο περισσότερο νιώθουμε την ανάγκη να εισχωρήσουμε στα άδυτα της, βάζοντας στο μικροσκόπιο της έρευνας και της μελέτης κάθε καινούργιο στοιχείο της, που ανακαλύπτουμε.

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» δεν ήρθε να συμπληρώσει κάποιο κενό στο πλήθος των χορευτικών ομάδων που λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη. Ήρθε να καλύψει την ανάγκη για περαιτέρω ενασχόληση με το μεγάλο και σπουδαίο κεφάλαιο της Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι δραστηριότητες του «Κύκλου» ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο της εκμάθησης των βημάτων των παραδοσιακών χορών. Επεκτείνεται με, υπευθυνότητα και σεβασμό, στο τρίπτυχο χορός- μουσική- φορεσιά θεωρώντας σημαντικό για την κατανόηση του χορού, την μελέτη και των άλλων δύο στοιχείων της τοπικής παράδοσης, αφού κανένας χορός δεν γεννήθηκε ανεξάρτητα από τη μουσική που τον συνοδεύει.

Η μελέτη της σημειολογίας που φέρει μέσα της η τοπική φορεσιά, αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την κατανόηση των ηθών της τοπικής κοινωνίας, τα έθιμα αλλά συχνά και την ερμηνεία των χορών.

Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Ελπίζουμε να βρείτε το site μας ενδιαφέρον και μη διστάσετε σε κάθε περίπτωση να επικοινωνήσετε μαζί μας!