Ίδρυση και Στόχοι

Το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «ΚΥΚΛΟΣ» είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 2006. Ο φορέας μας σήμερα απαρτίζεται από 120 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν πολυετή εμπειρία και προσφορά στο χώρο του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού. Πρόθεσή μας είναι να εντρυφήσουμε στις μουσικοχορευτικές και ενδυματολογικές παραδόσεις του τόπου μας. Με υπευθυνότητα λοιπόν ερευνούμε, καταγράφουμε, μελετούμε και διαδίδουμε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το τρίπτυχο χορός-μουσική-ενδυμασία. Οι σκοποί του φορέα μας κατά τομέα είναι οι παρακάτω και εκπληρώνονται ως εξής :

  • Διάδοση του λαϊκού μας πολιτισμού μέσω του παραδοσιακού χορού

Λειτουργούν τρία τμήματα ενηλίκων (εκμάθησης χορών και παραστάσεων) με 120 περίπου χορευτές και χορεύτριες και τρία παιδικά τμήματα με 70 περίπου μικρούς χορευτές και χορεύτριες. Σε όλα τα τμήματα διδάσκονται χοροί από όλα τα μέρη της πατρίδας μας.

  • Εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων

Από το Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργούν στο φορέα μας, υπό την επίβλεψη και διδασκαλία έμπειρων μουσικών, τμήματα εκμάθησης λαϊκών μουσικών οργάνων της πατρίδας μας, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες.

  • Κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών

Στο Κ.Μ.Π.Χ. «ΚΥΚΛΟΣ» λειτουργεί εργαστήριο κατασκευής ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών για την κάλυψη των ενδυματολογικών αναγκών των χορευτών και χορευτριών του φορέα.

  • Έρευνα και καταγραφή του λαϊκού μας πολιτισμού

Από τη σύσταση ήδη του φορέα μας λειτουργούν ομάδες έρευνας, που με την αρωγή εξειδικευμένων επιστημόνων, προσεγγίζουν τις τοπικές κοινωνίες και καταγράφουν τις παραδόσεις του λαού μας  με έμφαση στο τρίπτυχο χορός, μουσική, ενδυμασία.

  • Σεμινάρια – ανακοινώσεις

Κάθε έτος προσκαλούνται από το σύλλογό μας ειδικοί εισηγητές – ερευνητές για να παρουσιάσουν την εμπειρία τους και να καταθέσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο χώρο της παράδοσης. Τα σεμινάρια αυτά απευθύνονται τόσο στα μέλη μας όσο και στα μέλη άλλων φορέων, αλλά και σε μεμονωμένα ακόμη άτομα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παράδοσης.

  • Επιστημονικά συνέδρια

Διοργανώνουμε σε διετήσια βάση επιστημονική διημερίδα με θέμα «Προσεγγίσεις του παραδοσιακού χορού», που πραγματεύεται όλα τα θέματα που άπτονται του Ελληνικού παραδοσιακού χορού και συνοδεύεται από την έκδοση σχετικών πρακτικών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, πιστεύουμε με επιτυχία, δύο τέτοιες διημερίδες, τον Απρίλιο του 2007 και τον Απρίλιο του 2009 αντίστοιχα.

  • Εκδόσεις

Διαθέτουμε μια αξιόλογη συλλογή από CDs με παραδοσιακή μουσική και DVDs  από τα σεμινάρια που κατά καιρούς διοργανώνουμε, καθώς και από επιτόπιες καταγραφές που πραγματοποιούν οι  ομάδες έρευνας του «ΚΥΚΛΟΥ».

Παράλληλα, εκδίδουμε κάθε χρόνο ημερολόγιο – λεύκωμα με θέμα τις φορεσιές από κάποια γωνιά της πατρίδας μας με στόχο τη γνωστοποίηση και ανάδειξή τους στο ευρύ κοινό.

  • Κοινωνική προσφορά

Κάθε χρόνο, με τη σύμπραξη τεσσάρων ακόμη πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας και υπό την αιγίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης,  διοργανώνουμε στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Χορεύουμε για τη ζωή», τα έσοδα της οποίας προσφέρονται σε κάποιο σύλλογο ή φορέα που υπηρετεί ευαίσθητες ή αναξιοπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

Επιπλέον, στο Κ.Μ.Π.Χ. «ΚΥΚΛΟΣ» δίδεται βαρύνουσα σημασία στις πολιτιστικές ανάγκες των μικρών απομονωμένων κοινωνιών και κυρίως των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας. Προσπαθούμε για το λόγο αυτό να καταστήσουμε θεσμό την επίσκεψή μας κάθε χρόνο σε μια διαφορετική ακριτική γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας αφιλοκερδώς μια μουσικοχορευτική παράσταση στους κατοίκους της. ΄Ηδη το Πάσχα του 2009 εκπληρώσαμε την επιθυμία μας αυτή επισκεπτόμενοι το ακριτικό νησί της Καλύμνου.

  • Παραστάσεις- εκδηλώσεις

Τέλος, τα αποτελέσματα του συνόλου των δράσεων που συντελούνται στον «ΚΥΚΛΟ» παρουσιάζονται σε πληθώρα εκδηλώσεων, στις οποίες καλούμαστε να συμμετέχουμε στην Ελλάδα και  το εξωτερικό. Αποκορύφωμα όλων όμως αποτελεί η ετήσια κεντρική μας μουσικοχορευτική παράσταση, που φέρει τον τίτλο «Ο κύκλος της παράδοσης» και πραγματοποιείται αδιάλειπτα από την ίδρυση του φορέα μας ως και σήμερα.